Sunday, 10 July 2011

Mari berjalan...

duduk menikmati keindahan alam ciptaan Allah dulu


then bangun.. iyahhh.. imbangkan bdn

gaya mesti ada.. cam dah pro je kan



tetiba terduduk balik.. heh



'Susah jugak berjalan ni rupanya'

Tuesday, 5 July 2011

Am I hurthing the malaikat mama?

Lokasi: Tivertoon Road, Bham
Masa: 8.50 pagi

Waktu tgh berjalan ke sekolah, tetiba mama diajukan dgn soalan di atas..
erkk.. nape plak tetiba soalan tu yg kuar ye..
then mama tanya balik..

mama: kenapa kakak think malaikat tu sakit plak? (mama mmg takde idea langsung masa tu)
kakak: yer aaa.. beg ni kan dua2 sangkut kat bahu!.. (dgn muka serius.. smbil cuba angkt penyandang beg tu)..
mama: no.. malaikat tu tak sakit pun..

heheh.. nak tergelak sbnrny tp controllll....
arini tetiba dia boleh terpk dia menyakitkan malaikat sbb bwk beg sandang belakang tu..
agaknya dia pk 2 malaikat yg kat bahu tu 'tepenyek' ngan penyandang beg tu..
apapun ALHAMDULILLAH .. sbb dia sedar adanya 2 malaikat di bahu kanan dan kirinya..

Sunday, 26 June 2011

Ayah.. how you proposed mama?

ayah senyum..
mama senyum..

Apa nak jwb ngan soalan kat atas?
sbb mama pun dah lupa..
bila, dimana, camana..
tak taulah ayah..
heheh sorry ayah..

agaknya kalau proposed cam kat bwh ni confirm mama ingat... hehe


credit to mattandgenie

Friday, 24 June 2011

First visit to Strabery farm

adik yg sgt suka mkn strawbery

model Manor Farm Fruits



ngan hasil kutipan


close-up

Thursday, 23 June 2011

Tangisan..

Dialah yg paling kuat merajuk..
Dialah yg paling byk mulut..
Dialah yg paling nakal..

TAPI arini dia menangis..

Bkn sbb kena marah..
Bkn sbb kena pukul..
Bkn sbb jatuh..

TAPI sbb dia tak sempat nak solat Zuhor..
Alhamdulillah...

Ya Allah.. lindungilah anak2 ku.. dan jadikanlah mereka anak2 yang soleh dan solehah.. aminn

Friday, 17 June 2011

Cheese cake + Pizza Bread mama..

Time tgh rajin... masak aaa macam2... time tgh malas.. tgk jer aaa gambar food tu semula (sambil telan air liur).. cthnya cam kat bawah ni.. dua2 percubaan kali pertama yg dibuat Mei lps sempena bermcm2 sambutan di bulan Mei.. alhamdulillah anak2 suka apatah lagi orang tuanya.. hehe
ayah bagi nama 'Pizza Bread mama'.. heheh..

gara2 anak2 suka sgt mkn pizza tuna, dan si abg suka sgt makan cheese.. plus ada roti lebih.. so terhasillah benda kat atas tu.. senang kan! (mmg suma senang cuma rajin dan malas je nak buat hehe). Sbnrnya ada nama 'saintifik' dia utk food ni tp mama lupa.. btw pinggan putih tu dah retak sbb mama bakar pizza ni guna pinggan tu.. ngatkan tahan.. heheh.. so la ni makanlah ngan pinggan yg berasingan.. tungggu smpi beli pinggan besar lagi.. hehe.. boleh ke ayah? haha

'cheese cake mama'

biar buruk rupanya asalkan sedap rasanya, boleh? hehe.. tp sbnrnya kek ni mmg menjadi cuma mama tak kreatif dlm menghias.. tu yg buruk beno rupanya..
dlm pada duk pk jadi ke tak jadi.. dlm kepala siap dah set.. kalau tak jadi maka habuan tong sampah aaa nmpknya.. agaknya berkat anak2 yg rajin menolong alhamdulillah menjadi.. smpi ayah kata pasni takyah beli dah kek secret recipe!.. ye ye oooo je kan.. tp mmg sedap pun.. puas makan! berbaloi beli tin kek baru semata2 nak buat cheese cake ni.. :D

Wednesday, 25 May 2011

I got a Phd!

Alhamdulillah.... bestnya kalau betul2 dah dapat kan.. hehe
Tapi nampaknya belum sampai lagi rezeki tu..
Mudah2han Allah kurniakan rezeki tersebut dalam masa terdekat.. Amin..

Alkisah..
lately mama buat/review data analysis dan ada aaa lukis2 cam kat atas tu..
so bila mood buat kat umah kdg2 biar jer buku n kertas2 berselerak atas meja..
Tak sangka satu hari si kakak buat draw yg serupa (tp tak sama) kat satu kertas n tunjuk kat mama..
'Mama.. I got a Phd!'

Aduss kakak, kalaulah semudah itu.. dah lama kita makan durian kat Msia nun.. hehehe

Apa agaknya maksud tersirat kakak ye?
a. bila mama nak siap kerja ni..
b. cepat2 mama, kami nak balik Msia!
c. eleh senangnya PhD.. kakak pun boleh buat..

ps: sbnrnya rasa bersalah pun ada sbb anak dah hint2 cenggitu... huhu

Sunday, 22 May 2011

Al-Fatihah

Al-Fatihah utk semua mangsa tanah runtuh di Hulu Langat yang terkorban..
Sedih dan sebak membaca beritanyanya..
Moga mereka semua termasuk dalam golongan yang beriman..
..dan kelak diberi balasan Jannah oleh Allah SWT..
Moga ahli keluarga dan rakan terdekat sabar dan tabah dgn ujian ini..
Al-Fatihah

Friday, 20 May 2011

Kopi punya hal..

Kopi pun dicampur ngan gelatin utk apa ye?
Jahatnya mereka memperdaya orang Islam..

Dulu pernah dengar pasal kopi yang dicampur gelatin babi ni dilaporkan di JB..
so kitorng rasa lega sbb bukan di Kluang...
tapi tak sangka sungguh rupa2nya ianya adalah kopi stesen kluang kegemaran kitorng.
Mmg kitorg bukan penggemar kopi tp bila diperkenalkan dgn kopi ni.. terus rasa suka.
Kat kedai ni chasier, pelayan dll suma org Melayu.. tak nmpk pun bangsa lain
Customer tu biasa aaa pelbagai bangsa
Nak dpt seat utk makan pun bukan senang..
kena booking n tunggu org bangun baru leh dpt tempat.

Siap sblm fly ke UK sanggup naik ketapi dari Kulai ke Kluang utk minum kopi n roti bakarnya.
Kalau family kirim barang, kopi ni laaa salah satu yg mesti ada dlm parcel tu..
nauzubillah.. rupa2nya ada sst yang tersembunyi
kalaupun ditakdirkan kopi tu sbnrnya takde gelatin
NO MORE to kopi stesen kluang
'Ya Allah.. ampunkan keterlanjuran kami'

Harap2nya mereka ni dijatuhi hukuman yang seberat2nya
sbb.. memperdaya umat Islam..


sumber berita dan gambar

Nafi jual kopi gelatin babi

Oleh Ahmad Tajol Ansar Ibrahim
ahmadtajol@hmetro.com.my

KLUANG: Tiga bersaudara yang juga pengarah syarikat Rail Passion Sdn Bhd, pengeluar Kluang Rail Coffee mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam, atas dua pertuduhan menjual kopi mengandungi gelatin babi di premis mereka tanpa melabelkan kewujudan asid deoksiribonukleik (DNA) haiwan itu pada pembungkusan.

Selain tiga pengarah syarikat itu, dua pemilik kilang dan syarikat yang membungkus kopi campuran untuk jualan syarikat Rail Passion Sdn Bhd turut didakwa di mahkamah sama, semalam.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Siti Rasidah Abd Radzaz di hadapan Majistret Norhabsarina Ayob manakala lima individu itu diwakili peguam S Selvarajah.
Berdasarkan pertuduhan pertama, tiga pengarah terbabit, Lim Jit Chiang, 37, Lim Jit Tong, 42, dan Lim Jit Chen, 58, didakwa menjual serbuk kopi dalam bungkusan mengandungi DNA babi, antara jam 3 petang hingga 4 petang di salah sebuah premis mereka di Jalan Tasik di sini, 25 Mac lalu.
Mereka didakwa menjual serbuk kopi dalam bungkusan belum dibuka itu kepada pegawai Jabatan Kesihatan Johor, Amezatul Aida Mohd Daim dan selepas dianalisis Jabatan Kimia Petaling Jaya, Selangor, didapati terdapat DNA babi di dalam serbuk kopi itu.


Thursday, 19 May 2011

First step..

Assalamualaikum...

Apapun yg kita mulakan mesti ada langkah pertama kan..
lepas tu baru banyakkkk langkah2 yang lain.. (jgn tersalah langkah sudah ler)
so mlm tadi (kul 9.30pm to be exact).. adik buat pertama kalinya melangkah..
takde aaa beso sgt.. dlm 1 inch jer kut.. kekek..
tp kitorg suma happy.. mama-ayah-abg-kakak
dan budak kecik tu lagi hepi..siap tepuk2 tangan.. ehehe..
tp sekali tu jer aaa..bila suh lagi takmo dah..
tp agak lmbat aaa dia jalan..
si kakak setahun dah bjln, abg 8 bulan.. adik ni 13 bulan baru nak jln
Takpe adik.. kalau jln cepat2 nanti takde org nak dukung plak kan.. hehe

Biasanya ngomel jer.. arini letak gambo sket..
sbb tukang upload gambo dah kembali bkerja.. hehe
ni gambo sebelum the boys 'cukur jambul' .. mid April aritu
comel tak 'baby girl' kitorg? hehe saja ikat rambut dia..
tp mmg nmpk cak gigirl kan.. sbb mama ingat nak dpt gigirl dulu..

yg ni pun dah byk kali org keliru ingatkan girl...
'ooo anaknya 2 org girls yer'...'yg no 2 tu girl yer?' ..heheh..
so mamat ni pun naik rimas org ckp dia girl.. kesiann dia..
tp rambut abg ni cantik bila panjang.. tebal, hitam dan berkilat..
rambut kakak pun tak camni..
memula sayang nak potong..
atuk kat kg pun pesan jgn potong smpi balik Msia..
tp mama plak yg rimas.. sorry atuk..
lagipun musim panas kat sini bahaya..
ku.tu mudah bjangkit dr sekolah..
so.. prevention is better than cure
hasilnya
.
.
.
.
.
.
.

ni aaa gambo 2 org budak botak.. plus kakak pun rambut kena tarah gak
si adik senang dan bkerjasama masa potong rambut.. siap nak tertido!
si abg yg lagi payah nak potong rambut.. geli tak tentu pasal
pas potong rambut ni.. ramai org plak tak kenal budak 2 org ni anak sapa..
smpi cikgu abg pun tak kenal .. 'i didn't notice you in my class before'...
sabo je aaa..kekeke..

tp cam sayang plak potong rambut abg camtu..
sbb biasa trim bagi pendek jerr.. la ni cantas abihh..
abg pun asyik2 usap kepala/rambut jer..
tiap kali pegang cakap 'eh rambut abg dah panjang sket la'..
cam rasa bsalah plak cantas abih.. huhu

Sunday, 15 May 2011

Terima kasih Cikgu...

Terima kasih cikgu2 semua...
terutama yg menyumbang kpd perkembangan ilmu kitorg tak kira dimana..
Semoga ilmu bermnafaat yang dicurahkan terus menjadi 'saham' akhirat.. insyaAllah..

Bukan senang jadi cikgu kan..
Dulu2 tgk mmg best..
Keja separuh hari.. org lain keja smpi ptg..
Byk cuti.. esp cuti pjgggg bulan Dis...
Tapi bila dah penah masuk line ni..
Tak lama.. 2 bulan jer..
Tak terkata..
terutamanya melayah karenah anak2 yg tgh mmbesar..
moga Allah permudahkan urusan cikgu2 semua..

TAPI kat sini 'Teacher's Day' tu bukan sambutan hari guru..
but guru2 kena attend course kat sekolah.. bebudak cuti..
dodulu siap aaaa belikan anak2 kad n present suh bagi kat teacher depa..
mesti musykil teacher dorang.. hehe

Antara cikgu2 yg masih mama ingat masa sekolah (maaf dah tua byk yg lupa daaa..)
TADIKA :
-cikgu Kintan
-cikgu Fauziah : terbyg2 lagi kecomelan cikgu ni... :)

SEK RENDAH:
-cikgu Maimunah : cikgu agama
-cikgu Ariffin : cikgu BI, cikgu yg digeruni.. suka cakap 'stupid' kat kami masa ngajar.. masa tu apa maksud 'stupid' pun taktau.. hehe.. patut aaa susah beno nak pandai BI.. apapun dia aaa yg perkenalkan BI pd kami.. TQ cikgu...
-cikgu Anis: cikgu alam dan manusia
-cikgu Hj Jabar : cikgu agama.. cikgu ni dulu sgt concern ngan mama punya gigi.. siap check n tlg goyang2kan gigi yg rosak...
-cikgu Jaminah : guru kelas n cikgu BM... n juga biras pd kakak
-cikgu Mariam : guru kelas

SEK MEN:
-Cikgu Syed Ali Syed Salim : pengetua n tak penah ajar mama pun tp ttp ingat dia psl dia penah rotan mama di khalayak sbb trial PMR dpt lbh dr 15 aggt.. masa tu sorang jer yg lepas dlm kelas kami seramai 30 org.. huhu.. alhmdulillah peksa sbnr dpt kurng 15 aggt..
-cikgu Amin : cikgu BM
-cikgu Yusoff : cikgu Matematik
-Mrs Tan: cikgu kimia
-cikgu Najmah : cikgu kaunseling
-cikgu Maarof : lupa plak dia ajar apa
-cikgu Rosli : ni cikgu yg tak ajar mama kat kelas, tp kat padang.. bola baling, bola jaring.. bola sepak jer yg tak sempat... hehe

SEK AGAMA:
-cikgu Jamil
-cikgu Adran

(alamak byknya dah lupa .. iskh iskh)

Wednesday, 11 May 2011

9 tahun yang lalu...

...hari sabtu pagi dlm kul 8 spt biasa siap2 pergi kerja (dulu hari sabtu kerja separuh hari kan)... smpi ofis terasa nak chuchun... pi toilet.. alamak? ada show.. pastu teringat.. eh aku pegnen takkan peot plak? EDD 14hb... tp masa tu tak berdebar langsung pun sbb ngatkan kalau doktor kata EDD 14hb..14hb aaa bersalin kan.. heheh jahil sungguh ... so duduk2 dulu kat ofis b4 decide balik umah dlm kul 11.. bgtahu cik abg ckp ada show tp tak sakit pun.. masing2 duduk n tunggu kut ada rasa sakit.. masa tu cam 'bila nak sakit ni? org kata kalau nak bsalin sakit..' mcm sungguh ek kan..hehe

then dlm kul 12pm kitorang decide balik kg... anto keta kakak yg kitorg pinjam standby kut2 bsalin awal.. sbb 2 minggu sblm tu mama excident.. teruk gak keta n kena masuk bengkel siap claim insurans bagai.. so hari2 pi bengkel suh dorg wat keta cepat...

mama bwk satu keta, ayah bwk satu keta.. sblm balik tu singgah umah akak amik dia sekali balik kg... otw balik kat area kulai, dah rasa sakit sikit2.. memula kitorg rancak bual but bila rasa sakit tu dtg mama diamm... akak yg tumpng tu dah risau.. ko boleh bwk keta ke ni? ke ko dah nak banak? berhenti lah... (dia risau sbb dia tak reti bwk keta gak kut.. heh.. ayah follow kat belakang).. tp sbb sakit tu dtg n pergi so ok aaa mama terus drive.. selamat smpi kat kg dlm kul 2..

sampai kg bila kakak yg sulong tahu dia bising2... dah tahu sakit nape balik? pergi aaa hospital terus... tp kitorg sengih2 jer aaa.. MIL terus cari akar fatimah n rendam.. dlm kul 5 dah mula kerap sakit.. n kakak sulong lagi kuat mbebel suh kitorg gi.. sbb sakit tmbh kuat (n bebel kakak pun tmbh kuat hehe).. mama diam2 pi toilet n masa tu mmg dah byk bleeding.. then ckp kat ayah jom aaa pi sepital... rupa2nya ayah tunggu apa mama ckp.. akak dia ckp dia buat dekk jer... akak yg sulong tu sbnrnya risau sbb mama first time kan... plus dia risau kut kena jadi bidan terjun agaknya.. hehe

so slps beg yg mama siapkan di'adjust' semula oleh akak, sbb dorg kata tak complete .. kitorang, mak n abah pi sepital.. dlm 35 minit perjlnan...otw tu smpt call mak bgtahu otw ke sepital.. smpi sepital ayah berhenti depan gate je.. aik?? org dah sakit ni...awat tak masuk? rupa2nya dia turun isap rokok dulu.. saboo jer aaa... mak n abah bising sbb bini dah nak beranak sempat lagi isap rokok dulu... heheh kesian ayah, nervous agaknya... (alhamdulillah skrg ayah dah berhenti isap rokok..)... abih sebtg rokok baru masuk ke sepital n check-in...

nurse check dah 5 cm.. then dia suh pi toilet buang apa yg patut b4 masuk labor room.. dlm tu baru tahu langit tinggi ke rendah.. rasa laaa sakit nak bersalin yg ditunggu2 tu.. hehe .. pastu dlm bilik tu aircond nya sgt sejuk plus seram dgr org bilik sblh terjerit2..huhuh.. tp teringat pesan ustazah masa sek agama..'awak semua nanti kalau besalin jgn terjerit2.. jaga maruah org Islam...' so sebolehnya tahan jer.. alhmdulillah dgn 3 kali teran dlm lbh kurg kul 7.15pm kakak lahir ke dunia dgn ayah disisi bagi sokongan moral...alhamdulillah... selamatlah kami bgelar mama n ayah buat pertama kalinya...dan baby comel tu kami namakan Nurin Umairah...

Pejam celik pejam celik.. dan 9 thn baby tu.. kejapnya masa berlalu..
Happy 9th Birthday Kakak...
Moga kakak jadi anak yang cemerlang di dunia dan akhirat..
Semoga Allah lindungi kakak dari segala kejahatan..
We love you very much!

Monday, 9 May 2011

Hint

Masuk bulan Mei jer dah start counting...

Pastu ajak adik dia buat poster 'My dream toys..' <= agaknya senarai present yg dia nak aaa kut tp suma toy budak2 lelaki.. hmmm
Si adiknya pun ikutttt jerr buat poster tu...
Tak tahu si kakak ada tujuan lain

Pastu dia buat poster besar2 'Happy Birthday Nurin' <= reminder utk mama ayah ni

Pastu sekali jer mintak tolong or suh study or solat, cepatttt jer dia buat...
Kalaulah setiap bulan adalah Mei mesti dia jadi anak yg rajinn..
Tp rajin ada sebab... hehehe

Tp mama ayah takde clue lagi nak bagi dia present apa..
Tinggal esok jer nak kena pk..
Sbb by 11hb mesti dah kena ada..
kalau tak.. ada laaa budak yg monyok satu hari..

Sunday, 8 May 2011

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu.. untuk semua yang bergelar IBU...
Terutama untuk mak dan mak mertua...(tahu dorang tak baca pun blog ni.. heh)
Ya Allah kurniakanlah mereka kesihatan yang baik dan umur yang panjang untuk terus beribadah dengan khusyuk kepadaMU ya Allah..
Panjangkanlah umur mereka agar kami dapat bertemu mereka dalam keadaan yang sihat dan ceria ya Allah.... Aminnn..

Kat UK dah sambut last month... balik2 ofis mama dapat 2 jambangan bunga.. satu dari kakak-gabungan bunga crysantimum+carnation.. satu lagi dari abg... 12 kuntum bunga rose merah... terima kasih my dear(yg pastinya dua2 tu dr ayah gak.. heh)... yg bestnya mama tak tahu pun itu hari ibu.. kih kih..

hampir 9 tahun yang lepas... mama mmg benar2 menyambut hari ibu yang pertama dengan kelahiran kakak ke dunia... setahun stgh lepas tu abg pulak lahir.. pastu cuti lamaaaaa baru kuar adik tahun lepas...alhamdulillah.. moga anak2 mama membesar dengan sihat dan menjadi anak2 yang cemerlang dunia dan akhirat.. insyaAllah...

Friday, 6 May 2011

Karenah

Arini satu hari uruskan pasal SP punya problem..(berapa byk masa ku terbuang.. uhuk uhuk)


Pagi, attend viva ngan LCS.. defend apa yang patut.. n resultnya: kena email evidence yg kata kita pindah dr umah tu (tp kalau viva sbnr: nak result pass with minor correction.. kalau without lagi bagus.. mana tahu ada rezeki kan..aminnn... mana tahu Allah dgr n kabulkan..aminn... berangan adalah free of charge!... :D)


btts..so terus tuju ke company landlord nak mintak surat tp dia holiday kat oversea.. balik pakistan aaa tu agaknya... mintak cik yg duk kat meja reception tu buka dokumen n buat surat kata kami dah pindah.. tak berani plak dia. I'm only his granddaughter.. erkkk.. dah dewasa tul cucunya..padahal muda lagi appearence si landlord tu..


Pastu try mintak tlg landlord lama... dia ni cam biasa dlm phone mmg very helpful, suma no problem, tapi... but the latest I can give the letter is on Monday.. today I'm busy all day, tommorow my relatives will come and I have to prepare for my daughter's party.. sunday is the party...
hmmmm... yer la busy sgt aaa awak yer.. tp dia suh aa email apa yg kitorg nak tu...tu pun lum tentu leh dapat gak


Pastu ayah suggest pi umah lama.. mama dah terkeciwa dah.. so suh ayah je deal.. pastu yg kuar adalah si cantik manis yg sgt membantu.. tak lama ayah panggil mama sbb dia kata depa pakai SP gak.. so macam pelik aaa pulak kan? takkan tamak sangat si SP ni

kitorang: you bayo tak bil nya? (stlh dialih bahasa)
si cantik manis: bayo.. kami bayo!!!.. tiap bulan kami bayo
kitorang: oo yer..boleh tak nak mintak nama and akaun so kami leh bagi kat LCS
si cantik manis: ok boleh..nama sy.. 'ann je liqqqq'
mama ngan ayah dah terpinga2 n senyum.. pelik ke beno nama budak ni.. mukanya cantik.. haha..oppss
si cantik manis: ok ni nama saya (sambil tunjuk bil air...)
kitorang: boleh tak nak tgk bil api.. so kami boleh ambik no akaunnya sekali..
dia masuk umah n tak lama kuar
si cantik manis: oo sy mintak maaf .. bil ni atas nama awak laa..


sabooo jerrr lahhh.. agaknya selama ni dia ingat duduk umah tu cuma kena bayo bil air jer ke? abih masak, heater, fridge, freezer, lampu tu suma bayo kat company air gak ke? tp kami takde lah marah kan... pastu mintak pinjam tenancy agreement dia.. dia bagi plak...
yg misterinya no akaun SP tu dah lain dari yg kami ada... agaknya bila SP tgk ada penggunaaan kat situ .. n takde orang baru yg register... so terus dia letak nama mama.. ohh bijaknyaa... lagi satu disbb dia anto ke Dawlish manalah kitorng nak tahu masalah ni.. takkan lerr kitorng tiap bulan nak gi ke umah tu walhal dah dpt hitam putih final bil dari SP??..


so ptg br dapat email LCS n kempilkan ngan tenancy budak tu, tenancy kami n bil terakhir yg kami dapat dari SP.. mudah2han selesai masalah ini... aminnnn ya Allah.


TP kan lum selesai masalah SP ni dah dtg dugaan baru.. masalah council tax umah Dawlish lg.. walhal aritu dah settlekan.. n pakcik tu kata suma dah settle.. tup2 smpi surat lagi tp no akaun dah lain.. hmm byk tul masalah umah Dawlish ni.. redha je lah.. mudah2han ada jalan penyelesaiannya.. kdg2 rasa mcm nak ignore jer tp takut masalah lain plak timbul.. hmmm dan hmmm dan hmmmmmm.......

Thursday, 5 May 2011

Undi

Tahun lepas mama tak pi undi.. ayah je yang gi...
sbb masa tu mama dlm pantang lagi kan.. so mcm malas jer nak kuar umah semata2 nak mengundi... hehehe...
Kami layak mengundi sbb dari negara komanwel katanya.. so layankan jerr lahh...

Pas balik mengundi ayah duk cerita pengalaman dia mengundi kat UK ni.. tersangatlahhh simple katanya... mama 'ooooooo' kan jerr pjg2.. hehe

Thn ni ada undi lagi... jatuh pd hari anniversary plak..... 050511
ayah bsungguh2 ajak pi mengundi lagi.. heheh...
Katanya... kita kena amik peluang mengundi kat sini.. tgk camne depa handle..
Tp mmg aaaa.. sangat simple... seumpama takde apa... takde kecoh2 takde sesak2 kat pusat mengundi.. Sbb kat Msia kami pernah gak mengundi.. dan situasinya amat berbeza..
Tp ada aaaa dpt pamplet2 dari parti yang bertanding yg diposkan ke umah... BUT...
takde gantung2 poster... takde perayu undi... nak undi tu takde pun nak tunjuk kad pengenalan diri.. depa tanya alamat n nama.. dah!...

abih ngudi tu ayah cakap ... ingat tu besok2 bila jadi org besar permudahkan proses mengundi kat Msia tu..
aikk??... bila plak mama berangan nak jadi orang besar? org besaiz besar ada aaa skrg ni.. tp bukan berangan.. ntah camne leh ter-excident jadi org bsaiz besar...huhuhuh..
Tp takde plak gambo sbb sibuk usung anak terlupa usung kamera.. almaklumlah anak2 cuti so bwk depa suma ke pusat mengundi... kecoh kejap pusat mengundi sbb budak2 tu.. heh

5510 to 5511..

Alhamdulillah syukur pada Allah atas nikmat hidup berkeluarga yang telah terbina genap 10 tahun..
Selamat Ulangtahun Perkahwinan utk kami.. :)
Takde sambutan pun tp mama dpt mawar merah 12 kuntum kut.. lupa nak kira..
Thanks ayah... gift utk ayah nanti jamak jer kat Msia yer.. huhu

Ya Allah ampunkalah kesalahan kami..berkatilah hidup kami..
Suburkanlah kasih sayang dan persefahaman antara kami..
Bantulah kami menjadi suami isteri yang soleh/solehah
Bantulah kami menjadi anak yang soleh/solehah buat ibubapa kami
Bantulah kami menjadi ibubapa yang soleh/solehah buat anak2 kami
Bantulah kami mendidik anak2 kami menjadi anak2 yang soleh/solehah
Murahkanlah rezeki kami dan jadikanlah kami sebagai hamba yang senantiasa bersyukur atas nikmat yang Engkau kurniakan..
Sesungguhnya Engkaulah pemilik seluruh alam..

Tuesday, 3 May 2011

ING

ING... bunyinya mcm syarikat insurans kan..
tp ING yg nak diceritakan ni lain sket..

Alkisah 'asimilasi' bahasa telah berlaku sejak akhir2 ini..

Kisah 1 - sewaktu semua dah ready nak solat
abg: mama..ayah.. are you solatING 2 rekaat?

Kisah 2 - kira2 jam 10 mlm di ruang tamu depan tv
ayah: abg.. dah pi naik atas kalau nak tidur tu.
abg: no.. i'm not tidurING

Kisah 3 - cuti sekolah time nak hantar mama pi uni
abg: ayah.. are we hantarING mama?

dan banyak lagi ING kat perkataan2 yang lain..
memula abg yg ckp camtu.. lelama kakak pun terjangkit sama..
rosak bahasa jiwa bangsa...

Friday, 29 April 2011

Will n Kate

Arini wedding WnK yang jadi tontonan seluruh dunia..
Kami pun tgk gak.. tp depan tv jer aaa.. tak kuasa nak bersesak2 dpn palace..

Masa depa ni bertunang, media kat sini pun heboh aaa..
Satu pagi masa tgh breakfast ada aaa liputan pasal pertunangan tu..
Reporter pun sebut aaa nama tunang Will ni Kate Middleton..tiba-tiba

abg: haaaa?? nama dia Middleton..
ayah: ye aaaa.. naper?
abg: mcm Miss Middleton teacher abg jer
ayah: mmg aaaaa tu Miss Middleton...
abg: (terdiam)...
mama sengih jerr

Satu ptg slps balik sekolah
abg: ayah... Miss Middleton tu bukan teacher abg aaa.. itu future princess..

Ptgnya bila mama balik uni
abg: mama.. Miss Middleton tu bukan teacher abg aaa..
mama: eh bukan ke? abih sapa?
abg: tu princess.. Kate Middleton.. teacher abg Emily Middleton..
mama: mana abg tahu? abg tanya Miss Middleton (teacher) ke?
abg: ha'ah..

kekeke... kesian dia.. agaknya confuse smpi dia 'reconfirm'kan dgn teacher dia..
mak ayah nya pun satu suka menyakat.. heheh

Thursday, 28 April 2011

Kejutan di malam hari...

Smlm balik sekolah mmg terasa sangat lapar.. tambahan plak teringat2 ayam bakar K Dina (sbb resepi dari dia kan..).. tp pagi tu dah kenyang makan benda lain so takde ruang utk ayam bakar tu... sudahnya kat sekolah teringat2 jer ayam tu.. kekeke... Ooo tp bukan nak cerita psl ayam bakar tu (yg tu buat n3 lain kalau rajin.. hehe).. so bila ayam bakar n nasi dah dipanaskan... sedappp jer mama makan smpi satu pinggan nasi yg memula rasa amat byk .. licin... alhamdulillah (haii camnalah tak deboom kan..huhu)..

dah kenyang n masa duduk2 tetiba ayah tanya... 'aritu masa pindah umah mama dah tutup akaun ScottishPower ke?, mama jwb ' dah..nape?' Pastu ayah hulur satu surat... bila mama bukak, terbuntang biji mata tgk angka2 dan titik perpuluhan kat surat tu...Ya Allah... dugaan datang lagi.. alhamdulillah3x (tp tgn dah menggigil2)... tetiba rasa nak demam seram sejuk seluruh badan.. pastu ayah cakap 'ayah saja bagi mama makan kenyang2 dulu... sbb ayah dari tghari dah tak lalu makan bila dpt surat tu'... hmmmm

Alkisah surat tu dtg dr pihak ke3 utk kutip bil yg tertunggak dari bulan 8 hingga bulan 3. Kat sini agak2 sst company tak dpt nak detect customer dia akan pas pada pihak ke3. So surat tu pasal akaun ScottishPower (bil elektrik) yg tak dibayar untuk tempoh tersebut di 196 Dawlish Rd, umah lama kitorg.. angka kat depan titik perpuluhan tu bukan satu.. bukan dua.. bukan tiga.. tapi empat! pengsan!!!

Yg kelakarnya boleh dia tulis.. 'dari penyiasatan kami anda tidak membayar bil tersebut kerana telah berpindah rumah...' rasa mcm ntah hapa2 kan... dah tahu kita pindah lagi mau charge! ntah sekolah ke tak dorang ni... gerammmmmm... pastu ada ayat sambungnya aaa... '... dan anda bertanggungjawab terhadap pembayaran bil, sila telefon segera utk bincang cara bayaran..' ...rasa saat tu gak nak terbang balik Malaysia....apa plak tak pasal2 mama yg kena bayar?.. padahal mmg sah2 kita tak duduk situ n mama dah tutup akaun tu (tp risau gak aaa sbb takde hitam putih dari ScottishPower yg kata kita dah tutup sbb mama buat online semuanya)... but alhamdulillah stlh mengqeledah ayah jumpa bil terakhir dari ScottishPower... dan mmg sah2 dia tulis kat situ 'Your final bil'.. lega sket, sbb ada bukti yg kita mmg dah jelaskan suma bil... tp mama tak call lagi pun company tu.. bagi tenang sket hati baru nak call.. kang kalau tak emosi plak..

benda ni berlaku mesti disbbkan tenant/landloard umah Dawlish tak bayo bil... sesuka hati jer tau duduk tp tak tahu bayo bil.. ada benda free ke? nyusahkan orang. Yg company penyiasat ni pun satu.. nak kerja mudah terus buat keputusan previous tenant kena bayo..undang2 mana ntah dia pakai.. semak2 aaa dulu n gan ScottishPower tu.. takpun pi aaa umah tu ketuk tanya sapa duduk situ sblm nak terus tuduh org yg mmg cukup jaga part2 bayo bil, sewa dan apa2 yg melibatkan duit yg bukan hak kita ni (opps tak berniat nak puji diri ye)...tp rasanya byk org camtu.. akan asingkan duit utk bil2 n sewa2 ni kan.. sbb dah tjwb kan... tp bila kena camni... rasa sungguh teraniaya di bumi asing ni.. waaaa!!!.. nak balik.. nak balik.. org2 sini suma dah mula tak suka kitorang n saja je cari pasal (tp keje lum siap!.. camno?)
Apapun..mudah2han ada penyelesaian... mungkin ada hikmah tersembunyi... antaranya : nak suh mama prektis viva (speaking)! huhu.. viva tu.. apa2 je lah.. kena aa berangan2 dulu kan.. hehe

**bebel2 ni mcm aa dorang phm kan.. sbb suma BM.. kih kih

Saturday, 23 April 2011

Tak kisah

Satu pagi sewaktu menghadap sarapan pagi..

mama : abg makan nasi goreng ni..
abg : taknaklah abg dah kenyang..
mama : ok... nanti kalau abg lapar sakit perut jangan cakap dgn mama yer..
abg : tak..abg cakap dgn ayah (dgn muka yg amat selamba)
ayah : (senyum sambil geleng kepala)

sabo jerr aaa.. budak sorang ni mmg penuh ngan 'idea2 bernas' mematikan hujah kita..

Thursday, 21 April 2011

Traffic light dan Petrol

Dalam perjalanan menghantar mama pi sekolah..
kitorg mmg akan melalui traffic light yg agak 'bengong' fungsinya...
sbnrnya betul tp mengelirukan orang...

cthnya dr umah kami nak belok kanan,
tgk lampu dah hijau kat depan so jln aaa nak belok ke kanan..
tp lampu kat kanan tu merah...(utk kereta dr jln utama)
sbnrnya kita yg membelok2 ni tak kira aaa dr arah kiri ke kanan teruskan jer jln..
but disbbkan lampu merah tu.. byk gak keta yg bhenti.. jammed aaa jadinya..
mama pun penah berhenti kat situ gak sekali...hehe
tp mmg confusing.. (penerangan pun confusing kut.. hehe)..

Kembali kpd citer sebenar, smpi kat traffic light tu kebetulan lampu merah..
n ada satu kereta kat depan kami... keta org belajar memandu...
tak lama pas tu lampu hijau.. tp keta kat depan ni tak bergerak2 lagi..
mama ayah dah fhm aaa kan...
tiba2 ada satu suara dr belakang berbunyi:

ayah.. nape keta tu tak bergerak2?.. dia abih petrol ke?

time tu gak mama ayah pakat gelak..
tukang penanya terpinga2.. heheh kesian dia...
pas tu ayah dia pun menerangkanlah..
kreatif plak rasa bila dia cakap gitu

Monday, 4 April 2011

ALLAH selamatkan kamu

Selamat hari Lahir utk adik... pejam celik pejam celik dah setahun berlalu... kejap betul..


Ya Allah kurniakan Ahmad Nukman Ukail dgn kesihatan yang baik..umur yang panjang dan membesar dgn sihat dan ceria.. Mudah2han Allah pelihara perjalanan hidup adik dan menjadi hambanya yg beriman..Aminn

Thursday, 31 March 2011

Berpada-pada

Wanita mengandung biasanya mmg dikaitkan dgn mengidam.. asal usul wanita mengidam ni tak tahulah dr mana.. agaknya dr kisah dulu yg bini sapa ntah mengidam nak makan nangka yg nak dipersembahkan pada raja tu kut.. hehehe... tp mmg ada kaitan ke? atau itu satu cara nak bmanja2 ngan suami...


Alhamdulillah 3 kali pegnen rasanya takdelah mengidam benda yg pelik. Secara jujur tak mengidam pun tp bila dah org asyik dok offer nak makan apa .. kita pun apa lagi.. sebut jer aaa kan... heheh.. alhamdulillah ayah layan jer tekak mama... thanks ayah!


Tapi baca berita arini.. malangnya si isteri yg tgh mengandung ni..tak pasal2 kena belasah sbb ngidam yg pelik2... tp mmg tak boleh nak salahkan suami gak... dah suami tu balik kerja mestilah penat..pi mintak yg pelik2 buat apa... kut ye pun tunggu lah sekejap (ingatan utk diri sendiri gak ni)... kandungan plak baru 2 minggu.. rasanya nak mkn pelik2 ni idakler seawal tu kan.. wallhualam.. apa pun moga jadi teladan dan ingatan (terutama utk diri sendiri).. nak bermanja biarlah berpada2 dan kena pada tempatnya yer kwn2... Semoga semua menempuh alam rumahtangga yang bahagia di samping suami dan anak2. Aminnn...


Kat bwh ni berita yg disiarkan di hmetro online (31 March 2011)...........

Belasah isteri hamil mengidam


KUALA LUMPUR: Seorang wanita yang hamil empat bulan cedera di kepala dan badan apabila dipukul suaminya selepas dia mengidam buah kelur atau munggai serta lempuk durian dan meminta suaminya mendapatkan dua jenis makanan itu.


Dalam kejadian kira-kira jam 11 malam kelmarin di sebuah rumah di Bandar Baru Sentul, di sini, wanita terbabit yang berusia 28 tahun dipercayai ditumbuk dan ditendang suaminya yang berusia 30-an. Sumber berkata, ketika kejadian si suami baru pulang dari kerja sebelum mangsa memintanya keluar dan membeli makanan berkenaan kerana dia mengidamkannya serta memberitahu tidak dapat tidur jika tidak memakannya. “Lelaki terbabit yang berkemungkinan tertekan dengan tugas di tempat kerja dan belum sempat berehat tiba-tiba berang sebelum memarahi isterinya itu.

Tindakan lelaki terbabit menyebabkan berlaku pertengkaran selama lebih 20 minit sebelum si suami gagal mengawal kemarahan dan menendang serta menumbuk isterinya. Walaupun isterinya itu berulang kali merayu dikasihani dan mengatakan bimbang kandungannya itu terjejas, ia langsung tidak dipedulikan. “Selepas melepaskan geramnya, lelaki terbabit keluar dari rumah dengan meninggalkan isterinya sendirian,” katanya. Difahamkan, mangsa mula meminta pelbagai makanan dan buah-buahan yang sukar diperoleh di ibu kota kepada suaminya itu kerana mengidam selepas doktor mengesahkan dia mengandung sejak dua minggu lalu.


Sebelum kejadian kelmarin, lelaki terbabit cuba memenuhi setiap permintaan isterinya, namun hilang pertimbangan selepas tidak tahan sikap isterinya yang sering meminta makanan yang pelik dan sukar didapati. Sumber itu berkata, mangsa yang cedera menghubungi rakannya sebelum dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini, untuk pemeriksaan. Bagaimanapun, mangsa hanya dirawat sebagai pesakit luar dan tidak menjejaskan bayi dalam kandungannya. Selepas berbincang dengan ahli keluarga, mangsa yang bimbang perkara sama berulang tampil membuat laporan di balai polis menuntut tindakan diambil terhadap suaminya. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian terbabit dan memberitahu siasatan lanjut dilakukan.

Wednesday, 30 March 2011

Email

Budak2 skrg bila tgk kita beremail dia pun nak beremail..
So ayah yg baik hati melayan anak2 buka akaun email masing2..
Bagus gak sbb depa belajar buat ayat..
Tp yg kelakarnya.. lepas dia send email jerr.. tu laa perangai si abg
terus suruh kita check email kita.. time tu gak.. alahai anak..
pastu setiap kali email mesti tanya
"how do you feel today? happy or sad?"
then kalau dia tak dpt email... bersedih hati sbb takde org email kat dia.. huhu..

Tapi baru sat mama check email... tersenyum tgk email dr abg ni

abg ni biasa aaaa.. ejaan dia asal ada bunyi dan kita boleh phm lagi :)
pahtu cam kiut plak bila dia letak faces tu..
biru utk boy, yellow girl
tp yg tak thn n buat tergelak...
big baby yg boy tu cool habis siap pakai shade lagi.. dia aaa tu.. hehe
small baby plak face meraung..
baby girl muka takde perasaan..

Tuesday, 22 March 2011

I'm too sleepy..

Mama letak adik atas katil dgn toys dia...
Dgn harapan dia senyap dan main2 smtara mama bsiap...
Tapi kali ni cam pelik sbb tak dgr suara langsung.. sbb biasanya adik 'becok' gak..
Pastu sekali pandang awat dia tundukkkk semacam..
Dua kali pandang rupa2nya dah terlelap...
Kesiannya tertido sambil duduk.. lmbat sgt tunggu mama bsiap ye dik..
Walhal takde aaa mekap2.. berbedak pun idak.. huhu.. jimat sungguh!..
ni la 'antartic bear' yang dah terlelap
sambil pegang buku tu.. agaknya penat mentelaah..heheh..

Tuesday, 8 March 2011

Dan dia semakin aktif..

Bila dia semakin aktif..

-takleh ada benda atas lantai..
pasti dikutip dan buat qc... camne rasanya ek?
masuk dlm mulut.. telan..
kalau try nak korek.. digigitnya..
almaklumlah dah ada 2 btg gigi yg comel.. hehe

-takleh tinggalkan sorang2...
dia boleh meraunggg menjerit...
atau dia senyapppp jer tp busy ngan xtvtnya..
atau dia terlepas ke luar..
almaklumlah aksi mengesot ala2 'comando'nya makin bagus..
dan bum nya pun makin ringan.. maka lajuuu dia merangkak..

esok2 jalan pulak yer...
itulah perkembangan adik yg semakin aktif..
bila semakin aktif... kuranglah ke'chubby'annya sedikit demi sedikit
(mama gek yg chubby tak ilang2.. aduihhhh)

Friday, 25 February 2011

Aiskrim

Malam tadi ada terbaca kat paper..
dok argue2 ngan ayah..pasal hukum.. tp abih camtu je aaa diskusinya..
arini kuar plak kat online news..

'London restaurant selling breast milk ice cream'

namany 'Baby Gaga'..
(agaknya Gaga tu diambil sempena Lady Gaga punya kepelikan kut)
siap ada supplier tu... utk menambah pendapatan katanya.. hehheh
wpun amountnya sikit.. tp mcm tak kena gitu kan..
tak mustahil satu hari nanti ada susu tepung susu ibu plak..(ke dah ada?)
hmm...mcm2 dorang ni kan..

berita lanjutnya di [SINI]

pst: agak2 kekeringan wang kat UK ni .... hhehe.. gurau je...

Wednesday, 23 February 2011

My relationship..

mmg sungguh complicated...hmm

Monday, 21 February 2011

ALLAH selamatkan kamu

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan 'ayahanda' kami..
Allah selamatkan kamu..

Semoga ayah diberi kesihatan yang baik, umur yang panjang, dimurahkan rezeki dan hidup diberkati Allah dunia dan akhirat.. we miss you every second and always love you!

dari pengikut setiamu:
mama-kakak-abang-adik

Thursday, 17 February 2011

Persoalan Alkohol..

Kebetulan terjumpa plak soal jawab ttg alkohol ni dlm UtusanOnline

Alkohol tetap haram (sumber: MetroOnline 17Feb2011)

SAYA pernah menonton rancangan televisyen berkenaan kesan alkohol dalam makanan. Satu kumpulan diberikan makanan yang dicampur dengan alkohol dan satu kumpulan lagi hanya diberi minuman keras.

Selepas makan, mereka semua diuji dengan tahap alkohol dalam badan. Kumpulan yang minum minuman keras ternyata mempunyai tahap alkohol yang tinggi dalam badan, tetapi tidak pula kumpulan yang memakan makanan yang salah satu ramuannya adalah arak.

Malah, mereka tidak mabuk. Abang saya pernah bercerita betapa susahnya mencari makanan halal ketika ke luar negeri atas urusan kerja. Bolehkah kita makan makanan yang dicampur arak asalkan kita tidak mabuk?

KELIRU, Sabah


PENGGUNAAN alkohol atau arak dalam masakan tidak dibenarkan dalam Islam. Ini kerana hukum arak adalah haram dan ia tergolong dalam kategori najis. Larangan ini berdasarkan firman Allah s.w.t: “Wahai orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, judi dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) (rijsun) dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya. Sesungguhnya syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak, judi dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang. Oleh itu, mahukah kamu berhenti (daripada melakukan perkara-perkara keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil)?” (Surah al-Ma’idah ayat 90-91)

Eksperimen dua kumpulan di atas dalam rancangan televisyen bukan menjadi alasan untuk tidak mematuhi larangan Allah berkaitan arak.

Alasan sedikit dan tidak memabukkan tidak diterima sebagai pengecualian. Ini kerana Nabi s.a.w pernah bersabda yang bermaksud: “Sesuatu yang banyaknya memabukkan, maka sedikit adalah haram.”

(Riwayat Ahmad, seperti dalam Paizah Haji Ismail, 1996: 202; untuk lebih lanjut lihat juga, M Shiddiq Al-Jawi, “Alkohol dalam makanan, ubat, dan kosmetik: Tinjauan fiqh Islam,” http://osdir.com/ml/culture.region.indonesia.ppi-india/2005-03/msg00134.html)

~~~~~~~

note: dulu sy pernah diberitahu minyak wangi body shop tidak menggunakan alkohol.. betul ke? ke guna gak? ada ke minyak wangi yg tak pakai alkohol?

Tuesday, 15 February 2011

Coca Cola

Sangat terkejut bila mama baca 'secret resepi' minuman popular ni:

sumber: disini

* Fluid extract of Coca 3 drams USP
* Citric acid 3 oz
* Caffeine 1oz
* Sugar 30 (it is unclear from the markings what quantity is required)
* Water 2.5 gal
* Lime juice 2 pints 1 qrt
* Vanilla 1oz
* Caramel 1.5oz or more to colour
* 7X flavour (use 2oz of flavour to 5 gals syrup):
* Alcohol 8oz
* Orange oil 20 drops
* Lemon oil 30 drops
* Nutmeg oil 10 drops
* Coriander 5 drops
* Neroli 10 drops
* Cinnamon 10 drops

Yang lain2 tu OK lagi tp bila nmpk Alchohol... terkejut sungguh!..sbb dulu2 sangat suka minum Coca Cola ni, skrg jarang tp minum gak kadang2.. jahat betul musuh Islam ni..
'Ya Allah ampunkanlah kesalahan yang telah kami lakukan akibat kelemahan kami...'
Agak2 minuman bergas yg lain ada alkohol tak???

Salam Maulidur-Rasul

Salam Maulidur-Rasul kepada semua.

Teringat perarakan keliling taman kat TSPP.. sungguh meriah..

Selamat hari ulangtahun duhai kekasih Allah
Pada tarikh ini juga Baginda wafat pd tahun 623M ketika berusia 63 tahun
Maka genaplah 1200 tahun Baginda meninggalkan umat Islam


-Yaa Rasulallah-
Alangkah Indahnya Hidup ini
Andai Dapat Ku Tatap Wajahmu
Kan Pasti Mengalir Air Mataku
Kerna Pancaran Ketenanganmu

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Tak Pernah Ku Tatap Wajahmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kami Rindu Padamu (2x)

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Terimalah Kami Sebagai Umatmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kurniakanlah Syafaatmu

Allahumma Solli Ala Muhammad
Ya Rabbi Solli Alaihi Wasallim (2x)
Alangkah Indahnya Hidup ini
Andai Dapat Ku Tatap Wajahmu
Kan Pasti Mengalir Air Mataku
Kerna Pancaran Ketenanganmu

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Tak Pernah Ku Tatap Wajahmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kami Rindu Padamu (2x)

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Terimalah Kami Sebagai Umatmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kurniakanlah Syafaatmu

Allahumma Solli Ala Muhammad
Ya Rabbi Solli Alaihi Wasallim (2x)


credit to MrInternetFreak

Saturday, 12 February 2011

Meh adik bagi idea..

Jumaat baru ni bawak adik ke ofis sementara ayah solat. So dengan penuh excited adik tolong edit mama punya thesis yang ter'stuck' sbb idea tak muncul2....sampai terbalik2 keyboard dibuatnya... hebat sungguh!... Jom tgk adik punya 'idea' ni (yg dihighlight kuning)..


1. memula adik indent paragraph tu ke tgh sket..(tak tahu camne dia buat.. tekan butang 'tab' kut).. agaknya nak bagi kemas kut..

2. z/QA --> QA= questions answers?? logik, sbb mama punya research mmg melibatkan QA ni.. ker qualitative analysis? mungkin gak..

3. qdz/sz/sz/sz... --> mana plak dia kenal untie sz ni?.. heh.. ke adik maksudkan sila rujuk kat untie sz.. heheh

4. ....... 12K --> apakah yg 12K itu? durian runtuh kah? £12K or RM12K? hehe

the rest tak tahu apa maksudnya.. heheheh

Thursday, 10 February 2011

Go UTM Go!

TAHNIAH pada warga UTM...
(mama pun rasa bangga aaa sbb dia membesar dan me'nua' dgn UTM kan.. heheh)

Dipendekkan cerita kat universiti ni ada main ranking2.. dan dalam review ranking terbaru (Januari 2011) UTM ditempatkan di rangking ke-2 di Malaysia dan ranking ke-694 di dunia.
Dan 7 top fakulti yang menyumbang adalah:

1. Faculty of Electrical Engineering (Highest in Rich Files, Scholar & Visibility)
2. Faculty of Education (Highest in Size)
3. Faculty of Computer Science and Information System
4. Faculty of Mechanical Engineering
5. Faculty of Sciences
6. Faculty of Built Environment
7. Faculty of Civil Engineering

Wahh dasyat dorang skrg ni.. jadinya lepas ni lagi 'dasyat' aaaa tugas2 yang menunggu.. huhu.. kat bawah ni ranking2nya...

Tuesday, 8 February 2011

Lam Nun

LAM dan NUN mmg ketara perbezaannya kan??..
satu ada ekor panjangggggg..
satu lagi ada mata satu (titik) ..
...TAPI..
dua huruf ni laa yg abang selalu keliru..
mama pun tak paham tang mana yang dia boleh tertukar dua huruf ni..
Memula baca iqra' dulu rasanya OK jer.. tapi lama2 dia keliru dgn dua huruf ni.. macam pelik kan.. kut laa dia keliru NUN dgn BA atau TA atau huruf2 seangkatan yg lain yg ada mata tu.. ok laa gak... atau dia keliru LAM dgn RO dan huruf2 yg berekor yg lain.. tp ni tak.. tak percaya? percayalahhh...

Sunday, 6 February 2011

Special Delivery

Tanpa dijangka2 dapat 'special delivery' arini..
pagi2 nampak benda tu dalam skrin computer jer..
tak sangka mjelang mlm boleh nmpk benda tu depan mata..
so apa lagi.. kitorang kenduri anak beranak..
Trillions thanks to Mimah for the superlicious cheese cake and choc cake..
dan terima kasih juga pada delivery girl nya..
mama aims cheese cake.. ayah n anak2 choc cake..
Alhamdulillah ada rezeki kitorang makan kek arini.. :D

Demam

Baby BESAR ngan Baby kecik tak sihat lagi..

adik rupa2nya nak tumbuh gigi.. alhmdulillah
tp demamnya tak kebah2 lagi.. lmbt mkn ubat jer panas gilerr jadinya..

ayah pun sama terbaring kat katil ngan adik..
terjangkit adik.. kesian ayah..
so suma plan postponed!
mudah2han kalian berdua cepat sembuh.. amin

Saturday, 5 February 2011

10 bulan

Alhamdulillah.. adik genap 10 bulan arini..
spt bulan lepas.. dia demam pd tarikh yang sama..
alahai.. makin susut aaa gendon mama ni..
takpe.. demam nak tambah akal agaknya

dlm umur 10 bulan ni berikut ant pencapaian adik
-sebut mama, papa, abah (kita ajar ayah dia sebut abah)..
-pandai membebel dgn bahasanya sendiri.. dan respon pd apa yg kita cakap
-kalau kita tinggikan suara.. dia plak yg nangis.. dia ingat org marah dia.. alahaii
-dlm walker semakin laju jalannya.. dan tak suka ditinggalkan sorang2
-mknan dia tak berapa nak.. tp nak makan mknan kita.. huhu

mudah2an adik cepat sihat... amin ya Allah..

ker salah satu penyumbang adalah habuk yg byk kat umah.. arini umah kitorg ada org baiki.. cun sket aaa umah pasni.. alhamdulillah.. tp tak tahan dgn habuk.. ayah pun dah kalah..

Thursday, 3 February 2011

Salah cakap ke salah dengar??

Di suatu malam kira2 jam 7.30pm...

adik tgh guling2 kat katil
mama main2 dgn adik
ayah masih kat tmpt kerja

tiba-tiba..
abg ngan kakak menyerang katil..
adik pun apa lagi menjerit aaa bila ketenagannya diganggu..
mama yg bengis pun bersuara

mama: get off from my bed! (dgn aksi mak tiri)
tapi malangnya.. kakak ngan abang bantai gelak.. sungguh2 plak tu.. sabo jer lahh
mama: nape kakak ngan abang gelak?
abang: mama cakap get it off from my bed... bukan get it off.. get off!
mama: (aik bila masa plak aku cakap get it off??.. musykil.. aku salah cakap ke dorang salah dgr?? tp takkan dua2 salah dgr??)

tp bila berlaku situasi di atas.. rasa nak marah tu tetiba reda.. huh
amik yg positif.. alhamdulillah bagus English dorang dr mama dorang ni.. hehe

Tuesday, 11 January 2011

11.1.11

Tarikh arini cantik.. 5 batang terpacak dengan megahnya.. tp napelah idea arini kureng cantik..

Ya Allah berilah kami idea dan ilham untuk menulis.. jauhkanlah kami dari sifat lemah dan malas.. bantulah kami dan berkatilah usaha kami dalam menyelesaikan tugasan kami ini... aminnnn..
-juga utk rakan2 sepejuangan yg punya byk jawatan.. hehe

Monday, 10 January 2011

Blackberry diharamkan??

Terkejut gak mama bila baca petikan akhbar dibawah. Almaklumlah salah sorang pengguna Blackberry kan. Tapi camana penjualan n penggunaan Blackberry boleh mengancam keselamatan negara yer? (soalan kurang bijak sbb kurang rajin nak gugel.. kalau nak tahu cari sendiri yer :D). Walaupun Msia tak akan mengharamkan lagi (which is satu hari nanti mungkin), tapi kita harus lah berjaga2 kan... so adakah maksudnya kena prepare ngan smartphone yg lain? (tp yg lain2 tuh tak mengancam negara gak ke? hmmm satu lagi soalan kurang bijak sbb tak rajin nak gugel).
IP4 pun best gak (gara2 baca post dr UZAR).. tp mama kureng sket ngan touch2 screen ni... mama lebih suka qwerty keyboard.. tp takpe.. kalau ada org nak bagi mama terima ngan hati yg ikhlas (kelip2 mata kat ayah... hehehe)

kat bawah ni petikan akhbar yg diambil daru Utusan Online 10 Jan 2011

Blackberry tidak akan diharamkan - Rais

10/01/2011 7:59pm

KUALA LUMPUR 10 Jan. — Malaysia tidak bercadang untuk mengharamkan penjualan dan penggunaan telefon mudah alih pintar Blackberry setakat ini kerana ia tidak ada menimbulkan masalah kepada soal keselamatan negara.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan menyiasat sekiranya ada sesiapa yang mempunyai fakta tertentu mengenai penyalahgunaan kemudahan itu.

"Sekiranya ada (apa-apa masalah mengenai penggunaan telefon itu) saya ingin menerimanya dari masyarakat Malaysia sendiri. Justeru tidak wajar bagi kami membuat keputusan yang tergesa gesa,” katanya kepada pemberita selepas bertemu pengarah-pengarah Jabatan Kebudayaan di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan bahawa kerajaan Indonesia bercadang mengharamkan penggunaan Blackberry di negara berkenaan sekiranya aplikasi pornografi dan arahan untuk mewujudkan pelayan (server) di negara berkenaan tidak dipatuhi dalam tempoh dua minggu.

Rais berkata kajian sudah dibuat sebelum ini oleh SKMM dan mendapati bahawa Malaysia tidak menghadapi masalah seperti yang dihadapi di Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan India sebelum ini.

Negara-negara itu telah mengharamkan penggunaan dan penjualan Blackberry kerana dikatakan mengancam keselamatan negara mereka. - Bernama

Thursday, 6 January 2011

Dilema Landloard

Salam...
bila baca petikan berita kat bawah ni.. teringat rumah kitorang yang sudah tertunggak 5 bulan bayaran sewanya.. hmmm..sewanya pun bukannya mahal, lebih sikit jer dr sewa dlm petikan akhbar kat bawah ni.. penyewanya bukanlah menganggur mcm penyewa dlm petikan akhbar kat bawah ni.. kalau tgk keta penyewa kami confirm tak caya dia tertunggak sewa umah 5 bulan.. heheh.. ayah silalah buat tindakan susulan yer..
** agaknya baper bulan aaaa penyewa kat bawah ni tak bayar sewa yer sampai tuan umahnya sanggup menikam dia.. nauzubillah.. moga kami dilindungi Allah dari melakukan sebarang kekasaran sesama makhluk..

kat UK ni lain plak.. kitorng bayo sewa tiap2 bulan on time, duit akan masuk akaun landloard setiap 24hb tak pernah miss.. tapi akhirnya kami 'dihalau' gak (sbb dia jual umah yg kami sewa.. so rasa mcm dihalau aaaa sbb tak abih lagi contract)... hmmm.. macam2


kat bawah ni petikan berita yang diambil dari hmetro online 6 Jan 2011...

Ditikam gagal lunas sewa rumah

Oleh Mohd Firdaus Ibrahim; Shamsul Munir Safini dan Noozieyantie ‘Alia Adnan
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Hanya kerana gagal melunaskan tunggakan sewa rumah selama sebulan, seorang lelaki berusia 35 tahun cedera parah akibat ditikam tiga kali di bahagian belakang badan, leher dan pipi oleh pemilik rumah terbabit di rumahnya di Jalan Ipoh di sini, pagi semalam.

Difahamkan, mangsa yang kini dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini, masih tidak sedarkan diri namun keadaannya dilaporkan stabil.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 pagi itu, berlaku pertengkaran antara mangsa dan suspek berusia 41 tahun ketika pemilik rumah terbabit datang memungut duit sewa.

Menurut sumber, mangsa sudah menyewa rumah milik suspek berusia 41 tahun itu sejak setahun lalu.


“Disebabkan dia kini menganggur, mangsa tidak dapat melunaskan bayaran sewa terkini lebih RM400 menyebabkan tuan rumahnya berang sebelum berlaku pertengkaran dan pergelutan antara mereka,” katanya.


Timbalan Ketua Polis Sentul, Superintendan Zainuddin Ahmad ketika dihubungi, berkata kejadian itu disedari rakan mangsa berusia awal 30-an yang menumpang bermalam di rumah seorang lagi rakan mereka di bawah rumah mangsa sebaik terdengar bunyi bising.

“Disebabkan bimbang sesuatu berlaku, rakan mangsa (pengadu) segera naik ke rumah rakannya untuk melakukan pemeriksaan.

“Dia terkejut apabila mendapati mangsa terbaring di kawasan ruang tamu rumah berkenaan dalam keadaan berlumuran darah,” katanya.

Zainuddin berkata, rakan mangsa segera menghubungi pihak berkuasa melaporkan kejadian berkenaan sebelum sekumpulan anggota polis bergegas ke lokasi kejadian bersama sebuah ambulans.

“Mangsa dikejarkan ke HKL untuk mendapatkan rawatan susulan. Mangsa cedera akibat ditikam di belakang badan, leher dan pipi namun keadaannya kini dilaporkan stabil,” katanya.

Menurutnya, gerakan memburu suspek akhirnya membuahkan hasil apabila dia berjaya ditahan kira-kira sejam kemudian berhampiran kawasan berkenaan namun senjata yang digunakannya masih belum ditemui.

“Pemeriksaan awal mendapati suspek mempunyai dua rekod jenayah lampau membabitkan kes dadah. Kita percaya ketika bergelut dengan mangsa, suspek berada di bawah pengaruh dadah.

“Dia (suspek) akan di bawa ke mahkamah esok (hari ini) untuk mendapatkan reman. Kes disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan,” katanya.

Wednesday, 5 January 2011

Biskut Kaya

Banyak-banyak biskut.. biskut apa yang kaya?
heheh jawabnya Rich Tea la kan... :)

dulu2 mula sampai bumi permaisuri ni dok pelik... rich tea? tak menggambarkan nama biskut langsung. Tapi biskut rich tea ni sbnrnya saudara kandung (kembar sbnrnya) ngan biskut merry kat Msia nun.. bezanya kat sini kat biskut tu ada tulis 'rich tea' kat Msia 'merry' (kut!!.. lupa dah.. kerrr 'biskut merry'? 'merry' ke 'marrie'? alaaa malas nak cari rujukan.. heh).

Alkisah anak2 suka sangat makan biskut ni... tiap kali lepas makan nasi jadi macam kewajiban plak.. mesti makan biskut rich tea ni cecah air teh (agaknya sbb tu dinamakan rich tea.. sedap dimakan bila cecah air tea.. hehe). Kalau kehabisan stok mula aaa bising.. alhmdulillah murah jer rich tea ni kat sini.. 37p pun leh dpt... tapi tekak bebudak ni bila dah makan yg mahal sket jadi demand.. huhu.. takpelah asalkan korang nak makan... kudut2 suma dorang ni (mama je yg deboom!.. plus adik.. hehe).. disbbkan kebiasaan dorang ni mama ayah pun dah terikut.. huhu..

Dan dgn adanya rich tea ni gak.. boleh aaa mama buat kuih kegemaran .. biskut(kek) batik n kek lapis asam... kek batik tu simple jer.. tp kek lapis asam tuh...masyaAllah.. lama nya nak siap (yer aa kena kukus selapis demi selapis kan).. jwabnya sekali tuh jer aaa buat.. sbnrnya dah teringin balik nak mkn kek lapis asam tu... brg2 suma dah standby.. masa jer yang kurang mengizinkan.. ada sesapa volunteer nak buat tak?

** arini mkn rich tea ngan cecah air kopi kat opis.. tu yg tetiba nak menulis kat blog.. :)

Saturday, 1 January 2011

1.1.11

Selamat Tahun Baru 2011 untuk semua.
Cepatnya masa berlalu..

Azam tahun baru?
Nak habiskan belajar cepat2.. makin tua makin liat plak.. iskh
Nak jadi manusia yang bermanfaat dan jadi hambaNYA yg lebih baik dari tahun lepas... insyaAllah
( 2 jer tapi maha hebat nak mencapainya.. moga dipermudahkan)

Penutup tahun 2010 yang agak memilukan bagi kami di Birm ni.
1. Seorang sahabat dimasukkan ke ICU dan kemudian CCU. Beliau sekeluarga (suami dan 2 orang anak kecil) merancang untuk pulang ke Msia for good pada 2 Jan, namun tiba2 musibah menimpa apabila beliau jatuh sakit yang pada mulanya tidak diketahui penyakitnya. Beliau melalui saat2 yang sangat getir dan kami semua senantiasa berdebar, apatah lagi suaminya. Namun semangat juangnya melawan penyakit amat membanggakan. Kini beliau masih kritikal tetapi stabil di City Hospital, Birmingham. Alhamdulillah...Mudah2han beliau terus KUAT melawan penyakitnya dan sembuh seperti sedia kala. Ya ALLAH ya Tuhanku lindungilah sahabatku Zamzarina dan sembuhkanlah penyakitnya, kuatkanlah semangat suaminya dan anak2nya dalam melalui saat ujian ini. Amin ya Allah...

2. Seorang lagi sahabat ditimpa musibah apabila rumahnya dimasuki pencuri. Rumah yang baru disewanya kira2 sebulan. Tak sangka dalam negara maju pun berlaku perkara macam ni. Beliau sekeluarga keluar bercuti pada cuti Christmas dan hanya mengetahui rumahnya dipecah apabila pulang ke rumah. Bukan sedikit barang yg hilang, nilainya mungkin melebihi £15K. Kami yang dapat berita ketika diluar kawasan terkedu tak terkata. Mudah2han beliau sekeluarga bersabar dan tabah dengan musibah yang menimpa. Mudah2han ada hikmah yang besar disebalik apa yang berlaku.

Dua musibah besar yang menimpa sahabat2 kami ni menjadikan kami tak sabar nak balik Malaysia. Mmg aaa musibah tu boleh berlaku di mana2.. mcm musibah ke-2 ianya pernah berlaku kpd kami sekeluarga di Msia sebyk 2 kali. Tapi bila ianya berlaku di luar negara.. kesannya amat mendalam dan menakutkan. Terasa Malaysia lagi selamat. Mama!!.. cepat2 siapkan kerja yer.. Ya Allah.. lindungilah kami dan permudahkanlah urusan kami di bumi UK ini...Aminn.