Saturday, 20 December 2008

Headteacher Awards & Nurin Nurhan Performances

Satu pagi dapat surat dr Raddlebarn School... bdebar gak apa lagi aaaaa masalah nih... almaklumlah mama n ayah letih ngan kes city council... berkali2 berurusan siap pi council office tapi tetap disuruh bayo tax..patutnya student takyah bayo tax.. bukannya sikit... hampir seribu pound!.. siap dah dpt warning letter but alhamdulillah semuanya settle lepas mama hanto surat 'luahan perasaan'...alhamdulillah... opps berbalik pd surat tadi, bdebar sbb adik n kakak dapat surat dlm surat berasingan...tp bila buka ... alhamdulillah.. berita mgembirakan... bebudak berdua ni dpt headteacher award utk winter term.. kiranya cam penyampaian hadiah utk setiap penggal aaaa kalau kat Msia tuh kot... tp sini dapat kertas sekeping jerrr.. heheheh...ada byk kategori and bebudak berdua ni dpt kategori effort.. kiranya kakak dpt award tuh utk Year 2 and adik dapat utk Nursery..
headteacher Miss Chamberlain tgh bacakan kakak punya 'cerita' pasal effort yg dia dah buat... kakak ni mmg nmpk gedik2 kat depan tuh.. hehehe... itu bila dia tak prasan mama n ayah...pastu bila nampak mama n ayah terus tejelir2 lidah dia.. hahahah... nape ntah.. tp mmg itulah perangai si Nurin Umairah nih..
haaaa tu kakak dgn rasminya dah dpt award...
sempat tunjuk sblm masuk kelas
adik gak yg maintain macho... sepjg kat depan tuh tangan dia duk dalam poket jerrr.. bergaya sungguh mamat nih..hehehe... ntah apa laaaa yg dia tunjuk kat headteacher dia tuh
yg ni plak Miss Chamberlain tgh baca 'cerita' pasal effort yg adik dah buat kat sekolah..
adik ngan rasminya dah dpt award

Dua minggu sblm awards tuh bebudak ni buat psembahan... kakak buat psembahan pasal perayaan2... kelas kakak kena wat perayaan Diwali

ni masa kakak wat psembahan... kalau dia tak nmpk kita ok jerr dia beraksi.. tp bila nmpk kita terus cam 'tjejas' persembahannya.. tak tahu aaaa kot dia malu ke apa kat kitorg.. tapi dia laaa yg bersungguh2 suh mama ayah dtg tgk dia buat psembahan... hmmm
kakak nyanyi beramai2 plak ngan kawan2 dia..
Adik plak buat psembahan pasal Christmas... dlm production ni adik jadi sheep.. punya laaa excited dgn psembahan dia nih... mama ayah suh cuti sekolah masa Raya Haji.. dia menangis2 nak pi sekolah gak sbb ada practice .. so hantar gak ke sekolah w'pun lambat n kawan2 Melayu yg lain mmg suma pakat tak sekolah.. yer aaaa.. dpd dia meragam satu hari baik hantar jerr sekolah.. so mama n ayah beraya dua orang jer.. hehehe
tgk comel kan sheep Melayu nih...kalah sheep omputeh... heheh
adik ni lain sket... tak 'terjejas' psembahan dia wpun dah nmpk mama ayah... lagi bsungguh dia buat ada laaaaa... btentangan tul ngan perangai kakak... yer laaa setiap anak ada perangai tsendiri kan.. apa pun mudah2han adik n kakak jadi anak yg baik, soleh(ah) dan berjaya dalam hidup dunia dan akhirat..insyaallah..

Wednesday, 19 November 2008

London Pt. 3: Madame Tussauds

15 Nov 2008: Lepas makan2 kat Buckingham Palace kitorg berkejar ke Madame Tussauds ni.. yerr aaa sbb sini dah beli tiket awal.. kalau tak sempat rugi jerr tiket... tempat ni salah satu attraction fofular kat London ni... ada byk patung2 org2 tkenal., katanya ikut saiz sebenar.. camni pun leh jadi tmpt attraction kan.. tiket mahal plak tuh.. tp sbb nak tahu gak suasananya camana... so kena masuk aaa.. lagipun dpt tiket murah after 5pm...
beckham n posh n our family
ayah sama happy ngan Julia Roberts... hehehehbukan setakat hollywood, bollywood pun ada... Salman Khan
Leonardo de Caprio.. hero titanic
adik confused tgk aksi ayah n jim carey

Besar gak tempat nih.. smpi bebudak berdua tuh dah merungut..penat agaknya.. shiannnn dorg.. tp sibbaik section berikutnya karektor2 kartun... wahhhh hepi aaaa dorg.. lega mama n ayah.. hehehe
tersenyum lebar adik n kakak bgambar ngan Shrek.. pdhal sblm tuh dah bguling, merangkak memprotes.. hehehe
kakak jadi fairyadik pun nak jadi fairy gak... ada ke fairy lelaki?... ada kutt...
adik n kakak with thinker bell... kitorg pun tak tahu sapa thinker bell nih.. tp kakak hepi bila jumpa ni..
ni ngan steven spielberg plak... suka tgk citer dia Jurassic Park
adik n kakak ngan spiderman... aritu adik dpt kek spiderman... kali ni dpt jumpa spiderman plak.. hehehe
ayah cuba nak angkat hulk...tp nmpk ayah cam kena kepit ngan hulk pun ada.. hahaha
adik n kakak beraksi di Olympic.. mcm acara gymrama jer.. hehehe
keluarga diraja England: William, Charles, Camilla, Harry... tp bini dia nmpk muda plak kan..
ni bgambar plak ngan Queen Elizabeth
ayah n the rock!
albert einstein ... cuba tgk hidung sapa lagi mancung!.. hehehe
yasser arafat.. ni jerr laaa patung yg tak berapa tinggi.. lain2 suma tinggi2..
ok dah abih dah..nak balik... masing2 dah kepenatan.. tp sblm tuh kitorg makan kat MAKAN plak.. best gakkk makan kat situ.. pastu smpi hotel memasing tido dgn nyenyaknya sbb kepenatan + kenyang... heheheh

London Pt. 2: Buckingham Palace

15 Nov 2008: Destinasi seterusnya ke Buckingham Palace.. park keta kat Zon 2 pastu naik tube.. sibbaik kitorg dah pi aritu masa pjumpaan ngan Dekan, so dah dpt sedikit gambaran camno nak naik tube ni.. hehehe... itupun tersilap gak..hahaha..
ni aaaa gambaran tube bawah tanah... masyaAllah... panas bawah tanah ni.. bebudak masing2 muka dah kemerahan sbb thn panas... tp sibbaik budak paling kecik 3 thn so takde aaaa meragam sgt.. kalau baby agaknya mesti dah meraung2

anak2 tgh tgk peta tube... adik explain kat kakak, adam n sufi...
adik : dari Ladbroke ni kita kena tukar kat Baker Street jer adam... senang sbb ada dua lane jer"
adam : betul aaaa.. kat edgware rd tuh ada 3 lane.. confuse dibuatnya.. dah laaa byk tube off service
kakak : ehhh tak jauh ke?.. bukan kena patah balik ke kalau bhenti kat situ?
sufi : takpe k nurin... janji kita tak sesat n takyah beli tiket lagi... oraite jom!
(uncle madi n sani = 'iskh leh caya ke bebudak ni punya route ni')

at last smpi kat London Victoria Station
pastu kitorg menapak ke Buckingham Palace... alhmdulillah bebudak amat sporting

rombongan cik ira ke london kat depan Buckingham Palace
adik, kakak n ayah... gigi kakak dah kena culik 2 btg ngan fairy tooth.. heheh seronok bebudak sbb dpt rest.. kakak spt biasa ngan aksi supermodel dia..hehehe

our family in font of Buckingham Palace... kakak dah mula monyok... hehehe

Monday, 17 November 2008

London Pt. 1: Meridian Greenwich

15 Nov 2008: Alhmdulillah kali ni cuaca baik kitorg ke London.. Tempat pertama dituju.. Greenwich.. Memula tak jumpa gak tempat yg dicari.. so cik Tom kami bwk jln2 bandar Greenwich nih.. sec kesimpulan.. uniq gak senibina dia n cantik..
ni pintu gerbang University of Greenwich... gah betul pintu masuk n mmg besar n cantik university dia..

Yeaaaaa... dah jumpa daaahhhh tempat yg dicari 'Greenwich Millennium Village'

kat Royal Observatory Greenwich... ramai gak pelawat so kena take turn amik gambo.. pastu yg best sini masuk free jerr... macam2 ada: pasal telescope, camere, planetarium, muzium, jam etc

yess smpi turn kitorg amik gambar plak.. jam tu tepat tau... tp kitorg tak betulkan jam sbb tak pakai jam.. hahah

dulu2 belajar geography ada belajar pasal garisan meridian greenwich.. so inilah garisan dia.. kalau tak ingat bukak balik buku geography tu yerr.. heheh
mama tunjuk apa tuh?
ni haaa... Kuala Lumpur pada garisan greenwich 101 ...
kitorng atas garisan greenwich

lupa plak nak baca info kat sblh tuh tp rasanya benda ni yg digunakan utk menandakan garisan ni.. agaknya laaaa...

camera obscura... kamera yang gunakan pantulan n diletakkan dlm bilik gelap

kawasan yg camera obscura tu focus ini laaaa gambar pantulan tuh... jauhhh gak sbnrnya tempat ni

ni gambar kawasan sbnrnya... rasa2nya dia focus pada Queen's House, bangunan yg warna putih tuh

Kat sini gak disediakan telescope utk meninjau2 kwsan sekeliling.. mmg cantik aaaa view... antaranya cam yg kat bwh nih

OK.. end of part 1... ada byk episod lagi nih.. heheheh.. tungguuu!