Jangan marah aaa mee ni siap dihidangkan dlm hot plate n asap pun masih berkepul2 lagi haaa.. sebijik cam yg kita order kat kedai.. tgk mesti terliur punya lahhh... tak mahal satu plate £5 jerr .. hahaha bsamaan lebih kurang RM30! kayo makcik
Resepinya simple jerr... tp kalau korang nak resepi yang lagi canggih (n lagi susah bagi kami yg sukakan ke'simple'an ni.. heheh alasan) tanya jerr aaa kat chef google.. mcm2 ado! tp sbb karier woman cam kami ni busy (busy sungguh!)... asal ada rupa n rasa sket2 jadi aaaa wat tipu2 tekak yg semakin demanding....
KUAH
Cara-caranya (kuantiti korang agak2lah):
1. Tumis bwg merah dan putih yg telah dikisar / tumbuk sehingga wangi
2. Masukkan ayam yg dah dipotong kecil, biar empuk
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat (kicap biasa pun boleh), air (nak kuah lebih, letak lah banyak air)
4. Masukkan dried mushroom yg telah direndam dahulu (rendam hingga kembang)
5. Masukkan cili kering (yg telah di potong2 lbh kurang 3cm), garam, gula secukup rasa
** Masukkan tpg kastad sket kalau nak kuah pekat sket... sbb ada org suka pekat ada org suka cair...
MEE + KUAH
1. Panaskan plate...renjis2kan air ke dalam plate tersebut
2. Masukkan mee (egg noodles), kemudian masukkan kuah yg telah disediakan
3. Masukkan telur dan sawi (tak kisahlah, nak separa masak or sepenuh masak)
4. Siap..bolehlah di makan ( pastikan panas yg buleh dimakan.. kalau dak melecur lidah langsung hilang deria rasa.. tak best aaa jadinya.. hehehe)
** kalau takde plate pandai2 aaaa adjust.. but bdsrkan pengalaman kalau masak sekali terus byk kureng sedap... yg bestnya setiap pinggan masak asing2.. maksudnya msk kuah tuh byk2 then bila nak makan baru buat portion yg berasaingan...
1 comment:
salam..
disebabkan saya peminat sizzling & hot plate maka terpaksalah beli yee mee ngan hot plate skali di wing yip...pada th 1996 dulu....
alum rock masih rock ke?
masa saya disana dulu ada dlm 10 family yg "bermautautin" di sana..termasuklah di 31 teall rd (ustaz amini frm upm)
wasalam
jmi1967@yahoo.co.uk
Post a Comment