Hmm bila dah duk agak lama kat tanah asing ni tekak pun dah pandai demand.. kalau kat Msia pergi jer memana kedai.. takpun balik kg, mak n kakak2 kesayangan punya skill masak mmg power... tp kat sini nak tak nak kena buat gak... nasib aaa rasanya camana asalkan rupa n baunya ada.. heheheh...
teh tarik... susah gak nak wat yg kena ngan tekak.. pakai teh tu tak cukup merah tak cukup rasa.. guna susu ni tak sedap tak lemak tak manis.. tp akhirnya jumpa gak yg kena kat tekak.. biarpun takleh tanding Msia punya teh tarik.. tp kalau kat UK ni I punya teh tarik aaa yg paling sedap ... hahaha.. perasan! well this is my blog.. heheh
mcm amazing jerr buleh buat rempeyek ni.. itupun sbb dah byk kali ada orang menyebut sedapnya makan rempeyek.. heheh... sibbaik aaaa ada sifu depan umah.. kebetulan kali pertama buat tu sifu ni mcm tahu2 jerrr..dtg umah n tolong bancuh adunan.. nak perabihkan adunan ni punya aaaa ponat.. fuhhhh.. dok terpk camanalah mak buleh buat smpi ber-tin2 besar masa raya.. pastu anak2 balik sedapppp jer makan... iskh..iskh.. tq makkk...
jelita kan?.. heheh walhal amik yg jelita2 jer utk jadi model..biasa laaa tu kan .. donia donia hehe.. tp sbnrnya lepas percubaan pertama ni ada gak menyusul percubaan ke-2 n ke-3.. tp suma hampehhhh tak mjadi.. nak kena mintak sifu tlg bancuh gak gamaknya... susah wat kuih tradisional ni rupa2nya
amacam? nmpk sedap tak?.. mmg sedap pun...siap angkat ngan garfu lagi aaaa.. yg ni nama dia Saltley Sizling Mee.. hehehe... ni pun mcm tak caya jer buleh buat sendiri.. n mee ni dah jadi menu wajib hampir setiap minggu.. hehehe..
comel2 jer pau ni.. tp yg ni sbb ada dijual kat sini so takyah buat.. heheheh.. mmg diimport dari Msia.. kalau org2 Notts or L'boro turun Birm mmg confirm abih aaaa stok pau ni kat kedai tu.. hehehehe
kuih kasui ni mmg kuih kegemaran tp tak reti nak buat... tetiba satu hari pi kedai runcit tuh terjumpa plak kapur masakan.. terus semangat nak cuba buat kuih ni meluap2.. heheh.. sibbaik jadi gak even tlebih sket letak kapur tuh.. hehehe.. pastu berturut aaa minggu tu asyik buat kuih kasui ni jerr..heehheh
9 comments:
perhhh.. nak resipi sizzling mee leh tak? heheh.. rupa mee itu sungguh mengiurkan...hehehe
heheeheh...
cayalah k nita!
pasni blk mesia blh bukak restoran MAMAk... :))
ermmmm...yummy..nak jugak!!! tekak penghuni heeley road pun dah pandai demand gak.. asyik nak rase air tangan org dawlish jerk.. :)) rayer nie bole buat biz. rempeyek..
wah terernya buat!! kak nita, kat sini apa nama kapur tu? sejak dok sini carik tak jumpa2.
-Asmah-
btul ker ko yg wat sumernyer....cam xcaya jerk...balik pt seman kang jgn lupa bg bukti ek..
teh tarik satuuuuu........:)
mimah: buleh2.. rupa n rasanya mmg mengiurkan..heh
Sz: ni laaa nasib anak perantau.. nak tak nak kena buat..
mama dayah: ngidam lagi ke?... heheh.. thn ni tempah jerr aa rempeyek ngan 275.. frust buat asyik tak jadi
asmah: hahah terer sungguh.. alamak lupa plak nama kapur tuh.. nanti akak amik gambar n letak kat sini yer
husna: betul aaa weih.. balik Msia aku nak makan kat luar jerr.. penat dah 3 thn kena makan masakan sendiri.. heheh
ira: satu cup? satu tong? ko kan tokey teh tarik di bumi Birm ni.. heheh
tul la akak...tp bertambah2 frust kalau try tp tk se'umph' mcm yg duk biasa mkn kat msia (cth yg terjadi ke atas diriku- mee udang-penah cuba tp tk umphhhhhh!!!!!!!!!!...mmg rindu thp gaban mee udang salwa teluk kumbar penang ni...)....so far2 semua yg akak try tu intan pun penah try kecuali rempeyek and pau(er...akakpunbeli kat wing yip kan????sbb penah buat tp jadi pau batu....hahahahahahahaha...lps tu rasa nk mkn beli je ler pau karts segera kat wing yip..kekekekeekeke)..tp la ni bekalan kapur masakan dr msia dah habis..so lama dah tk wat kaswi tu..tp senang jer buatnyer kan kan kan....
Ta.. share laa resipi mee tu... letak kat blog ek... buat label resipi.. + resipi rempeyek sekalik ya... raya dah nak dekat dah ni he he he
Post a Comment